star
Πολιτιστικές Ανταλλαγές

Πρόγραμμα Πολιτιστικών Ανταλλαγών με το Α΄ Γυμνάσιο Πανοράματος Θεσσαλονίκης


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και η δεύτερη φάση του προγράμματος των Πολιτιστικών Ανταλλαγών με θέμα: "Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος".
Η αποστολή των είκοσι μαθητών/τριων με τη συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου, δύο Βοηθών Διευθυντών και δύο ατόμων του Συνδέσμου Γονέων (Πρόεδρος και Ταμίας) πραγματοποιήθηκε από τις 12 Μαρτίου μέχρι 17 Μαρτίου 2017.

Το όλο πρόγραμμα των επαφών μας περιλάμβανε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων από τα παιδιά και τους καθηγητές με στόχο τη γνωριμία και εμπειρία με τις διδακτικές μεθόδους καθώς και τους τρόπους διδασκαλίας των ελλαδιτών εκπαιδευτικών. Βασικός, βέβαια, στόχος του όλου προγράμματος είναι η επαναβεβαίωση και επισφράγιση της ταυτότητας των εθνικών παραδοσιακών και πολιτιστικών μας στοιχείων, καθώς και η ενίσχυση των ισχυρών δεσμών που δένουν τους έλληνες της Κύπρου με τους αδελφούς μας έλληνες Μακεδόνες, ενώνοντας τα γυμνάσιά μας με στέρεους δεσμούς εθνικούς και πολιτιστικούς.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν εκδρομές και ξεναγήσεις. Την πρώτη μέρα, στις 13 Μαρτίου μάς έγινε θερμή υποδοχή στο σχολείο και ειδική τιμητική εκδήλωση, στην οποία μάς ενημέρωσαν για την ιστορία του σχολείου. Ακολούθησε ταινία με την ιστορία και τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας. Μέσα από την εκδήλωση και τις ομιλίες των Διευθυντών διαφάνηκε ο διαυγής προσανατολισμός και η συνεχής, αδιάκοπη και ατελείωτη σύσφιξη και ενδυνάμωση των αδελφικών δεσμών των γυμνασίων μας.

Την Τρίτη 14 Μαρτίου είχαμε επίσκεψη στη Μονή Ελευθερώτριας στο Πανόραμα και ξεναγηθήκαμε στο χώρο και στα εργαστήρια αγιογραφίας, κεντητικής, βιβλιοδεσίας χειρογράφων και κατασκευής κεριών. Στη συνέχεια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο των Ποντίων Πανοράματος. Εκεί ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε στην ιστορία του Πόντου και μάς ξενάγησε στο μουσείο. Μας κέρασαν παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά ποντιακά, φτιαγμένα με μεράκι και καλοσύνη. Την Τετάρτη 15 Μαρτίου γνωρίσαμε την Άνω Πόλη με τους πύργους, τα στενά δρομάκια, τις μικρές μονές Βλατάδων και Λατόμου. Είχαμε τη χαρά να μας συνοδεύει ξεναγός η οποία γνώριζε άριστα τα αξιοθέατα της πόλης και τα εξηγούσε στα παιδιά με λεπτομέρεια. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στη βιβλιοθήκη και στο μουσείο της σχολής.

Μετά στο Λευκό Πύργο όπου αγναντέψαμε την πανοραμική θέα της πόλης. Την Πέμπτη 16 Μαρτίου αναχωρήσαμε για ημερήσια εκδρομή στον Όλυμπο. Πρώτα περάσαμε από τη Μητρόπολη της Κατερίνης, από το γραφείο της Περιφερειάρχης Πιερίας και μετά σταματήσαμε στο Δίον, στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο. Μετά μας δέχτηκαν στη Μονή του Αγίου Διονυσίου όπου μάς μίλησαν για τον Άγιο και την ιστορία του μοναστηριού και στη συνέχεια μας παράθεσαν γεύμα. Το βράδυ της ίδιας μέρας συμμετείχαμε στην αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσαν οι γονείς των συμμετεχόντων ελλαδιτών μαθητών. Την Παρασκευή 17 Μαρτίου επίσκεψη στο Noesis και συμμετοχή στο πρόγραμμα, στο Πλανητάριο (Από τη γη στο σύμπαν) και στο Κοσμοθέατρο (Δαρβίνος η εξέλιξη όλων των ειδών).

Οι μαθητές του σχολείου μας απόλαυσαν το πρόγραμμα της εκδρομής με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και οι εντυπώσεις τους υπήρξαν άριστες. Διεύρυναν τους ορίζοντες της γνώσης και της εμπειρίας, έμαθαν να σέβονται την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των άλλων μαθητών, να αφουγκράζονται τον παλμό της καθημερινότητας μέσω της αλληλογνωριμίας και των στενών διαπροσωπικών σχέσεων, ώστε να συνειδητοποιήσουν την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, την ανταλλαγή ιδεών και την προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού. Η φιλοξενία που τους παρασχέθηκε ήταν μοναδική. Γύρισαν ευχαριστημένοι και χαρούμενοι στις οικογένειές τους, με ασφάλεια και μοναδικές, αξέχαστες εμπειρίες. Οι συνοδοί της αποστολής είχαν άριστη συνεργασία μεταξύ τους και συμμετείχαν σε όλες τις παραμέτρους του προγράμματος.Παναγιώτης Αβραάμ Διευθυντής

Παντελής Νικολαΐδης Β.Δ.

Μορφινή Νικολάου Β.Δ.